Nieuws

mei 24


24-5-2017 11:20  RssIcon

Sculpturen ARTZUID 2017 geplaatst

Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017
De vijfde editie van de Internationale Sculptuur Biënnale Amsterdam, ARTZUID 2017 is afgelopen weekend geopend. De gratis beeldenroute vindt plaats tussen 19 mei -17 september 2017 en brengt 85 monumentale kunstwerken tot leven in de fraaie omgeving van het beroemde stedenbouwkundige Plan-Zuid van architect H.P. Berlage. Deze jubileumeditie is samengesteld door kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam, Rudi Fuchs. ARTZUID sluit aan bij het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design en laat de invloed van De Stijl-beweging op de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst zien. De kunstenaars zijn van verschillende generaties. Met deze beeldententoonstelling wil Fuchs Nederlandse abstracte beeldhouwers internationaal positioneren.

Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017
Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017

Transport, opslag en plaatsing

Ook voor deze jubileumeditie verzorgde Koninklijke Saan weer met veel plezier de verzameling, transport, opslag en plaatsing van de kunstwerken voor de tweejaarlijkse kunstroute in Amsterdam Zuid. Tijdens de opbouw, die vanaf begin mei plaatsvond, was curator Rudi Fuchs veelal persoonlijk aanwezig om de plaatsing van de sculpturen langs de route op de millimeter nauwkeurig te bepalen.

Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017

Ervaring

Saan heeft inmiddels jarenlange ervaring met het laden, transporteren, hijsen, plaatsen en vastzetten van sculpturen.  Alweer voor de vijfde keer op rij waren de kostbare kunstwerken in vertrouwde en bekwame handen bij de Saan medewerkers voor de opbouw. Een uitdagende en verantwoordelijke job want een kunstwerk heeft geen standaard maten en elk kunstwerk is weer anders van vorm en gewicht. Ook het ophalen, demonteren, transporteren en tijdelijk in opslag nemen van de kunststukken bij Saan in Diemen was erg gecompliceerd en vergde veel coördinatie. 

Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017
Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017

Deelnemende kunstenaars

Dit jaar zijn de deelnemende Nederlandse kunstenaars onder meer: Joost Baljeu, Jan Maaskant; Gust Romijn; André Volten; Theo Niermeijer; Shinkichi Tajiri; Cornelius Rogge; Klaas Gubbels; Auke de Vries; Lon Pennock; Piet Killaars; Ewerdt Hilgemann; Jeroen Henneman; Atelier van Lieshout; Sjoerd Buisman; Piet Tuytel; Ruud Kuijer; Hans van de Bovenkamp; Leo Vroegindeweij; Esther Tielemans; Krijn de Koning; Michael Jacklin; Saskia Noor van Imhoff; David Jablonowski; Paul Goede (performance).

Deelnemende internationale kunstenaars zijn: Cristóbal Gabarrón; Ryszard Winiarski; Arne Quinze; Miquel Barceló; Eiji Watanabe (Art Chapel); Yutaka Matsuzawa (Art Chapel); Okamoto Mitsuhiro (Art Chapel).

Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017
Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017

Route uitgebreid

De jubileumeditie van ARTZUID bestrijkt een groter gebied dan de eerdere tentoonstellingen. Het hart van de ruim 5 kilometer lange beeldenroute in Amsterdam Zuid vormt de As van Berlage: de Apollolaan, Minervalaan en Zuidas; de route strekt zich in oostelijke richting uit naar de RAI en Strand Zuid en in zuidelijke richting naar de Zuidas tot het Gelderlandplein. Het Museumplein en Museumkwartier zullen met opvallende beelden de aandacht vestigen op ARTZUID 2017. Startpunt van de tentoonstelling is het ARZUID paviljoen (t.o. Minervalaan 1) waar ook de routekaart en catalogus verkrijgbaar zijn.

Wij wensen iedereen die de route gaat lopen veel plezier! Meer informatie over ARTZUID 2017.

Saan plaatst sculpturen op route ARTZUID 2017

 

Volg Saan op:

Twitter   LinkedIn   Facebook   YouTube

Inloggen