Saan hijst Paard van Noord weer op plek terug

Grijperkraan op zijn plek terug gehesen

In opdracht van de oorspronkelijke bouwer van de kraan, Royal Duyvis Wiener, heeft Koninklijke Saan de oude grijperkraan ‘Paard van Noord’ weer op zijn plek gehesen in Amsterdam Noord. Na uitgebreide voorbereidingstijd is de oude kraan in delen gehesen en gemonteerd op het nieuw gebouwde fundament dat half in het water en half op het land staat. Met zijn 42 meter hoogte is het met recht een mooi herkenningspunt voor de buurt.

Laatste in zijn soort

De kraan, die sinds 1969 langs het Zijkanaal in Noord stond, werd in 2008 door de gemeente gekocht en gedemonteerd. De bewonersvereniging Paard van Noord nam het initiatief om het metalen gevaarte te redden van de schroothoop en kreeg stadsdeel Noord bereid om de oude kraan weer op te bouwen. Buurtbewoner Bas Kok wijst erop hoe bijzonder de kraan is. ‘Het is een stuk metaal, in die zin is er niet zo veel aan misschien. Maar hij is wel heel mooi, en het is de laatste in zijn soort. Dat is belangrijk om te redden.’

Goede voorbereiding

Onder regie van Royal Duyvis Wiener zijn alle delen van de oude kraan stuk voor stuk door Saan gehesen en geplaatst. Vervolgens hebben medewerkers van Duyvis Wiener alle delen aan elkaar gemonteerd tot de bek van het paard aan de beurt was, want daar waren maar liefst twee kranen voor nodig. Hiervoor zijn een 220 tons kraan van Saan en een 400 tons kraan van concullega Mammoet ingezet. Mede dankzij de goede voorbereiding en uitgebreide berekeningen van de Saan Engineer is in slechts twee dagen tijd het Paard van Noord weer volledig opgebouwd.

Historisch object

De grijperkraan Paard van Noord is één van de laatste historische objecten die herinnert aan de grote industriële bedrijvigheid in Amsterdam Noord. De kraan zorgde voor de overslag van enorme hoeveelheden zand en grind, samen met z’n vaste kraandrijver Gerrit. De werklieden van de betonfabriek gaven de kraan destijds de bijnaam ‘Paard van Noord’ vanwege zijn karakter als ‘werkpaard’.

Op 15 december vindt de feestelijke opening plaats.

Terug naar nieuwsoverzicht