Logo Saan museum

Saan Museum

Saan is een familiebedrijf met een prachtige geschiedenis

In het Saan Museum in Diemen komt die geschiedenis tot leven. Bewonder de bijzondere collectie historische auto’s en kranen. Ook leuk is het om te dwalen langs de wanden met talloze mooie, grappige en bijzondere oude foto’s. Of te bladeren in de oude onderhoudsboeken en te snuffelen tussen de gereedschappen en hulpmaterialen van vroeger. (Oud-)Saan-medewerkers dragen zorg voor het onderhoud en de restauratie van de voertuigen en voor de collectie in zijn geheel. Zij beschikken over een zeer uitgebreide kennis van het bedrijf en laten u graag de collectie zien. Na vele jaren werkzaam te zijn (geweest) bij Saan, kunnen zij bovendien bijzondere en boeiende verhalen vertellen.

Icoontje voor de pagina Saan Museum

Het museum bezoeken

Tijdens de open dagen die het Saan Museum organiseert, is het museum geopend van 13.00 tot 16.00 uur. U bent dan van harte welkom! In verband met de verhuizing naar de Overdiemerweg in Diemen, die in april 2022 gaat plaatsvinden, zijn er voorlopig geen open dagen gepland.

Groepen en bijeenkomsten

Voor groepen is het museum ook buiten de reguliere openingstijden beschikbaar. Tevens leuk voor een bijeenkomst of borrel op een speciale locatie. Neem voor informatie of het maken van een afspraak contact met ons op. U kunt ons bereiken via 020 – 660 60 60.

Agenda

Open dagen in 2022

Het museum is op deze dagen open van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De geschiedenis

Koninklijke Saan is een familiebedrijf dat in 1897 werd opgericht. In 125 jaar groeide het bedrijf uit van een eenmansbodedienst die te voet pakjes rondbracht tot een professionele logistieke dienstverlener. Vandaag heeft Saan zo’n 150 medewerkers, drie vestigingen in Nederland en een in Roemenië.

Uit de bodedienst kwam het specialisme verhuizingen voort. In de loop der jaren werden hier steeds nieuwe activiteiten aan toegevoegd,
wat ertoe heeft geleid dat Saan tegenwoordig voor elk probleem op gebied van transport en/of logistiek een oplossing heeft. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van Saan? Klik hier voor een mooi overzicht van de historie!

Collectie

In het Saan Museum kunt u een ruime en gevarieerde collectie historische voertuigen bewonderen. De collectie bestaat uit vrachtwagens, bestelwagens en kraan- en takelwagens. Elk voertuig heeft zijn eigen verhaal. Bekijk hier het overzicht van de volledige collectie historische voertuigen en hun bijzonderheden.

Materialen en foto’s

In het Saan Museum is nog veel meer te zien dan historische voertuigen! Ook vindt u er een oude kantoorwerkplek, een oude verhuislift en een verzameling gereedschappen uit verschillende perioden. Een collectie communicatieapparatuur toont hoe door de tijden heen gecommuniceerd werd tijdens het werk. Verder zijn er oude onderhoudsboeken, lijsten uit de personeelsadministratie en andere oude documenten te vinden. Eén van die documenten is een bedankbrief van de politie Amsterdam, ontvangen naar aanleiding van de assistentie die Saan heeft geboden bij het ontruimen van een kraakpand aan de Prins Hendrikkade. Zo zijn er meer stukken met een boeiend verhaal. De vrijwilligers vertellen u graag meer.

Ook bijzonder is de uitgebreide fotocollectie. We hebben een ruime selectie hieruit opgehangen aan de wanden van het museum. Ook bekijkt u vele andere fotoalbums. Daarnaast beschikt het museum ook over een digitale collectie foto’s.
Klik hier voor het digitale fotoarchief!

Schaalmodellen

Op de open dagen van het Saan Museum kunt u ook schaalmodellen en andere leuke Saan-items kopen. Zo hebben we schaalmodellen van telekranen, torenkranen en trekkers met ballasttrailers of schuifzeilopleggers. Ook leuk voor liefhebbers en verzamelaars zijn bijvoorbeeld zakmessen, petjes, pennen, spellen en sleutelhangers. Kijk in de agenda voor de openingstijden en kom een kijkje nemen!