Logo Saan museum

Saan Museum

Saan is een familiebedrijf met een prachtige geschiedenis

In het Saan Museum in Diemen komt die geschiedenis tot leven. Bewonder de bijzondere collectie historische auto’s en kranen. Ook leuk is het om te dwalen langs de wanden met talloze mooie, grappige en bijzondere oude foto’s. Of te bladeren in de oude onderhoudsboeken en te snuffelen tussen de gereedschappen en hulpmaterialen van vroeger. (Oud-)Saan-medewerkers dragen zorg voor het onderhoud en de restauratie van de voertuigen en voor de collectie in zijn geheel. Zij beschikken over een zeer uitgebreide kennis van het bedrijf en laten u graag de collectie zien. Na vele jaren werkzaam te zijn (geweest) bij Saan, kunnen zij bovendien bijzondere en boeiende verhalen vertellen.

Icoontje voor de pagina Saan Museum

Het museum bezoeken

De enthousiaste leden van onze museumcommissie, die bestaat uit (oud) medewerkers van Saan, leiden u graag rond in het museum tijdens de open middagen. Zij organiseren deze middagen een aantal keer per jaar. De data voor dit jaar vindt u in de agenda hieronder.

Groepen en bijeenkomsten

Voor groepen is het museum ook buiten de reguliere openingstijden beschikbaar. Tevens leuk voor een bijeenkomst of borrel op een speciale locatie. Neem voor informatie of het maken van een afspraak contact met ons op via museum@saan.nl.

Agenda

Open dagen in 2023

Het museum is op deze dagen open van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De geschiedenis

Koninklijke Saan is een familiebedrijf dat in 1897 werd opgericht. In 125 jaar groeide het bedrijf uit van een eenmansbodedienst die te voet pakjes rondbracht tot een professionele logistieke dienstverlener. Vandaag heeft Saan zo’n 150 medewerkers, drie vestigingen in Nederland en een in Roemenië.

Uit de bodedienst kwam het specialisme verhuizingen voort. In de loop der jaren werden hier steeds nieuwe activiteiten aan toegevoegd,
wat ertoe heeft geleid dat Saan tegenwoordig voor elk probleem op gebied van transport en/of logistiek een oplossing heeft. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van Saan? Klik hier voor een mooi overzicht van de historie!

Collectie

In het Saan Museum kunt u een ruime en gevarieerde collectie historische voertuigen bewonderen. De collectie bestaat uit vrachtwagens, bestelwagens en kraan- en takelwagens. Elk voertuig heeft zijn eigen verhaal. Bekijk hier het overzicht van de volledige collectie historische voertuigen en hun bijzonderheden.

Materialen en foto’s

In het Saan Museum kun je naast de voertuigen ook nog verder in de geschiedenis duiken via de belevenisschermen. Hierop vind je namelijk een uitgebreide collectie foto’s en filmpjes. Je kunt ook je Saan-kennis testen via een quiz of een puzzel maken.

Alvast een beetje voorproeven? Het Saan Museum heeft ook een online fotoarchief.
Klik hier voor het digitale fotoarchief!

Schaalmodellen

Op de open dagen van het Saan Museum kunt u ook schaalmodellen en andere leuke Saan-items kopen. Zo hebben we schaalmodellen van telekranen, torenkranen en trekkers met ballasttrailers of schuifzeilopleggers. Ook leuk voor liefhebbers en verzamelaars zijn bijvoorbeeld zakmessen, petjes, pennen, spellen en sleutelhangers. Kijk in de agenda voor de openingstijden en kom een kijkje nemen!