Bijzondere bomen geplaatst bij museum Voorlinden

Sinds 8 oktober is de nieuwe overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone te zien in museum Voorlinden in Wassenaar. Zowel binnen als buiten zijn werken van de Italiaanse kunstenaar te bewonderen. Afgelopen week verzorgde Saan de plaatsing van twee van zijn sculpturen in de tuinen van Voorlinden. Voorafgaand daaraan werd het werk Critical Mass II van Antony Gormley, dat bestaat uit 60 sculpturen, door de Saan-medewerkers van het landgoed gehaald.

Door de bliksem getroffen

Wie het museum bezoekt, kan de eerste sculptuur niet missen: de opvallende, 11 meter hoge boom staat recht tegenover de ingang. Het is de Albero folgorato (De door bliksem getroffen boom). De stam is opengespleten, de takken zijn verdwenen en binnenin glinstert een gloeiend residu. Het is alsof Giuseppe Penone het moment heeft vastgelegd waarop de boom door de bliksem werd getroffen.

Optimaal zicht

Allereerst werd door Saan de sokkel op de juiste plek gehesen. Om ervoor te zorgen dat vanaf het pad tot de hoofdingang het zicht op de sculptuur optimaal is, werd deze onder toeziend oog van de studio van de kunstenaar en de directie van Voorlinden eerst op de sokkel geplaatst. Hiervoor werd de autolaadkraan geassisteerd door een heftruck om hem in de juiste hijspositie te brengen. Na plaatsing op de metalen sokkel werd de boom een aantal malen gedraaid om de positie te bepalen waarop hij het beste tot zijn recht komt.

Equivalenze

De dag erna werd aan de andere kant van het museum de sculptuur Equivalenze (Gelijkwaardigheden) geplaatst: een holle bronzen boom. Je kunt deze boom binnengaan en in de ruimte staan waar het plantaardige materiaal zich vroeger bevond. Ook deze boom werd op een sokkel geplaatst, waarbij een minikraan en een rupsmover gebruikt werden.

Voorlinden en HIZKIA

De opdrachtgevers voor het weghalen van de vorige tentoonstelling van sculpturen op het landgoed en de plaatsing van de nieuwe werken waren museum Voorlinden en HIZKIA. Beide opdrachtgevers werken vaker met Saan, waarbij van beide kanten de samenwerking als prettig wordt ervaren en het vertrouwen groot is. HIZKIA – gespecialiseerd in kunsttransport en collectiebeheer – huurt Saan regelmatig in wanneer werkzaamheden letterlijk te zwaar worden en er hijskranen, heftrucks of ander hulpmaterieel nodig is om sculpturen op de juiste plek te krijgen. Barbara Bos, hoofd Tentoonstellingen van Voorlinden: “We werken graag met jullie. Afgelopen dagen was het vreselijk slecht weer, het bleef maar regenen. Het weghalen van de 60 Critical Mass II sculpturen was dan ook niet gemakkelijk. Maar jullie collega’s gaan gestaag door om het werk toch af te krijgen.” Gelukkig was het tijdens de plaatsing van de twee nieuwe sculpturen beter weer en vingen met name de goudkleurige gedeelten van de Albero folgorato het zonlicht erg mooi.

Tentoonstelling tot eind januari

Met zijn sculpturen, installaties en fotografie benadrukt Giuseppe Penone telkens de onlosmakelijke band tussen mens en natuur. Hij werkt met materialen die hij rechtstreeks uit de natuur haalt, zoals bomen, marmer en zelfs aardappelen. Hij kneedt, beitelt, timmert en zaagt, op zoek naar sporen van een geleefd leven en onzichtbare groeiprocessen. Wanneer je door de tentoonstelling bij Voorlinden loopt, zie je de sporen van dat maakproces, ruik je de natuur in de zalen en kun je zelfs met je voeten sporen van het leven voelen. Wil je het werk van Giuseppe Penone zelf beleven? De overzichtstentoonstelling is te bewonderen in museum Voorlinden t/m 29 januari 2023.

Het project werd uitgevoerd door onze afdeling Industriële Verhuizingen.
foto’s: Saan en Studio Roodenburch

Terug naar nieuwsoverzicht