Verhuizing machinelijnen Martinez Chocolade

Het verhaal van Martinez Chocolade begint in 1952, als Wim Stam met zijn vrouw de chocolaterie van zijn schoonmoeder in Amsterdam overneemt. Al snel wordt er uitgebreid naar 3 winkels en vanaf 1975 gaat men eigen chocoladeproducten produceren. Zoon Martin zorgt voor de productie en zijn zussen voor de bediening van de klanten. Zo ontstaat de merknaam Martinez: Martin en zijn zeven zusters. De eerste productielocatie werd al snel te klein en er werd meerdere malen verhuisd en uitgebreid. Sinds 1991 huisde Martinez in Amstelveen aan de Zanderij. In 2017 werden er plannen gemaakt om verder uit te breiden, maar dat resulteerde uiteindelijk in de bouw van een volledig nieuw pand aan de Meerlandenweg in Amstelveen. Saan verzorgde samen met partner Yourtech de verhuizing van alle productielijnen.

15 lijnen verplaatst naar nieuwe locatie

Martinez Chocolade is nog steeds een echt familiebedrijf waar ondernemerschap en daadkracht in het bloed zit. Ron Wolkers is een van de familieleden die de dagelijkse leiding hebben over het bedrijf. Een functietitel heeft hij niet. “Dat vinden we hier niet zo belangrijk. Natuurlijk hebben we wel onze eigen taakgebieden en verantwoordelijkheden. Ik ben verantwoordelijk voor het hele machinepark en het onderhoud ervan en de investeringen die er nodig zijn. Daarnaast beheer ik de grote inkoopcontracten.” In deze rol was Ron Wolkers ook verantwoordelijk voor de coördinatie van de verhuizing van het machinepark.

 • Nieuwbouw met toekomst

  Een jaar of vijf geleden werden er plannen gemaakt om op de Zanderij extra ruimte te creëren door een magazijn aan te bouwen, maar dat bleek een forse investering. Toen viel het oog van Martin Stam op een stuk grond aan de Meerlandenweg. Daar was genoeg ruimte om een pand te laten bouwen voor de productie, opslag en distributie van de chocoladeproducten én nog uit te kunnen breiden in de toekomst. Ron Wolkers: “In januari 2020 zijn de vergunningstrajecten gestart en het heeft wel even geduurd voordat alles was afgerond en de grond bouwklaar gemaakt kon worden. In januari 2022 ging de eerste paal in de grond en daarna zijn we een jaar bezig geweest met bouwen.”

  Optimalisatie productie

  Voor de verhuizing van de productielijnen kwam in 2022 Saan in beeld. Er waren al contacten met Saan, dat al eerder opdrachten voor Martinez had uitgevoerd. Voor de demontage en de montage werd partner Yourtech ingeschakeld. “Het ging in totaal om 15 productielijnen. We hebben deze verhuizing meteen benut om de lijnen te optimaliseren en ze niet een op een over te zetten” vertelt Ron Wolkers. Het plan was om de hele productie in 4 maanden tijd achter elkaar te verhuizen, tijdens de verhuizing werd het proces door omstandigheden over meer fases verdeeld. Het plan van aanpak dat door Saan was gemaakt werd wel grotendeels gevolgd en gemiddeld nam de verhuizing van elke lijn zo’n drie weken in beslag. Inclusief demontage en de montage.

  Tevreden over het resultaat

  Tijdens de verhuizing bleef Martinez Chocolade zo goed als mogelijk in bedrijf. Terwijl de laatste lijn werd verhuisd, waren de eerste lijnen alweer in productie en raakte het magazijn van Martinez alweer gevuld met bonbons, chocoladeletters en andere chocoladeproducten. Klaar voor distributie naar eigen winkels, winkelketens en export naar het buitenland. Inmiddels is de verhuizing volledig afgerond. Over zijn ervaringen met Saan en Yourtech zegt Ron Wolkers: “Wat ik merkte was dat er veel wisselingen waren in de mensen die bij Saan werden ingezet, en bij Yourtech hadden we te maken met veel inhuurmedewerkers. De laatste weken hadden we op ons project een vaste voorman van Saan, dat vonden we heel prettig in de samenwerking en de communicatie. Wij zijn ook meer een bedrijf van de langetermijnplanning, en jullie zijn natuurlijk juist goed in ad hoc situaties. Op wijzigingen in de planning werd door Saan goed ingespeeld. En als er wat mis ging werd het opgelost.” Op de vraag of hij Saan zou aanbevelen antwoordt hij: “Ik heb niet eerder zo’n grote verhuizing gedaan, dus ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar we zijn tevreden over het resultaat. Dus ik zou Saan aanbevelen, ja.”

  Ga naar projectenoverzicht