Hijswerk boring waterleiding onder A9

Ter voorbereiding van de ondertunneling van de A9 bij Amsterdam-Zuidoost hees Saan twee maal een waterleiding met behulp van 10 telekranen in de juiste boog om beide waterleidingen onder de nieuwe A9 tunnel door te kunnen boren. De opdracht werd uitgevoerd voor Visser & Smit Hanab.

In twee dagen tijd werden met behulp van respectievelijk 10 en 9 kranen de waterleidingen onder de grond gebracht. De boring en het onder de grond brengen van de beide waterleidingen werden door Visser & Smit Hanab uitgevoerd voor Rijkswaterstaat. Dit heeft te maken met de verbreding van de A9, die daarmee ook meteen in een tunnel komt te liggen om het woongebied eromheen te ontlasten. De waterleidingen gaan op 35 meter diepte onder de tunnel door.

  • Samen met Visser & Smit Hanab werd een uitgebreid hijsplan vervaardigd. Om bij de boring de waterleidingen in de juiste hoek de grond in te kunnen brengen, dienen ze in de juiste boog te worden gebracht. De telekranen, met elk 30 meter tussenruimte, hesen de 700 meter lange waterleidingen op de goede hoogte om die boog tot stand te brengen. De leidingen wegen 480 kilo per meter.
    Saan Kraanverhuur heeft al vaker geassisteerd bij het in de grond brengen van waterleidingen en warmteleidingen, maar bij deze opdracht moest er over een viaduct heen gehesen worden. Om de waterleiding bij het viaduct op de juiste manier in de cradels te kunnen hangen, werd de 15 meter hoogwerker van Saan ingezet. De cradels hingen in de hijshaak van de kraan en bestaan uit rollen, waar de waterleiding bij de boring soepel doorheen geleid werd. Om de hijsklus op deze locatie in goede banen te leiden leverde Saan naast de kranen en hun bemanning tevens een hijsuitvoerder.

    Ga naar projectenoverzicht