Rijksmuseum: Verhuizen kantoren, documentatiecentrum en zware kunstobjecten

Na tien jaar verbouwen, renoveren en restaureren is het Rijksmuseum weer geopend in april 2013. Saan Verhuizingen heeft, net zoals in 2004, de verhuizing van het documentatiecentrum en alle kantoren uitgevoerd. Verder zijn de zware kunstobjecten door Saan verhuisd.

Na een Europese tender is Saan Verhuizingen al in 2004 als één van de twee verhuispartijen door het Rijksmuseum geselecteerd en sindsdien heeft Saan alle voorkomende (kantoor) verhuiswerkzaamheden verzorgd. In 2012 is een nieuwe overeenkomst afgesloten om deze verhuisbeweging opnieuw uit te voeren. Toen is ook een overeenkomst afgesloten voor het verhuizen en plaatsen van alle zware kunstobjecten tijdens het inrichten van het nieuwe museum.

 • De verhuizing is gefaseerd uitgevoerd. Zo is eerst het documentatiecentrum in de weken voor de heropening verhuisd. Alle documentatie is door Saan gecodeerd, verhuisd, weer uitgepakt en op de nieuwe locatie in de stellingen teruggezet. De pro-actieve adviezen met betrekking tot de collectie logistiek zijn enorm gewaardeerd door het Rijksmuseum.

  Omdat er in de kantoorvilla van het Rijkmuseum alleen een heel kleine lift aanwezig is, heeft Saan alle kantoorspullen en werkplekken via de ramen verhuisd. Hierbij is gebruik gemaakt van een mobiele verhuislift. Door de grote loopafstand naar de lift heeft Saan zijn droogloop opgesteld. Hierin zijn de goederen eerst tijdelijk neergezet voordat alles naar de juiste etage werd verhuisd. Verder heeft Saan voor de opening ook alle zware sculpturen in de beeldentuin geplaatst.

  Verrichte werkzaamheden
  Inpakken, verhuizen, uitpakken en inrichten van het documentatiecentrum
  Verhuizen van alle werkplekken
  Verhuizen en plaatsen van zware kunstobjecten

  Ga naar projectenoverzicht