Verhuizing Museum Enschedé van Koninklijke Johan Enschedé

Koninklijke Saan heeft de collectie van het bedrijfsmuseum van Koninklijke Johan Enschedé verhuisd. De verhuizing van onder andere boeken, bijbels, waardepapieren, oude persen en letterbakken nam een kleine drie maanden in beslag.

De collectie, die zich bevond in de kelder van het hoofdvestiging aan de Oudeweg in Haarlem, werd deels bij het Noord-Hollands Archief, deels naar opslag in een ander deel van het pand aan de Oudeweg ondergebracht. Johan Enschedé behoort tot de oudste familiebedrijven van Nederland. In 1703 begonnen als kleine boekdrukkerij, groeide de zaak uit tot een grote Haarlemse onderneming.
Het bedrijfsmuseum van Johan Enschedé weerspiegelt de geschiedenis van het bedrijf, zijn producten en zijn plaats binnen de bedrijfstak. In de kelder van het pand bevond zich het museum, dat ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij en lettergieterij bevatte. Museum Enschedé beheerde bijvoorbeeld een enorme verzameling aan waardepapieren en de grootste bijbelcollectie van Nederland. Een unieke collectie, zowel qua omvang als qua diversiteit.

  • De meer dan drie miljoen postzeges, 59.000 bankbiljetten, 50.000 aandelen, obligaties, prenten van Rembrandt en Escher, kortom de hele grafische bedrijfscollectie van drukkerij Enschedé, is in het voorjaar van 2015 overgebracht vanuit het Museum Enschedé naar de depots van het Noord Hollands Archief in Haarlem. De zware objecten en de enorme matrijzencollectie (4.000 laatjes met 6.500 lettertypes) zijn verplaatst naar een opslagruimte op het Enschedé complex in Haarlem. Overtollige inventaris moest worden afgevoerd. Saan verzorgde het verhuisplan en de projectbegeleiding, de voorbereiding, het inpakken, de verhuizing, afvoer en de bezemschone oplevering van de kelderruimte.

    Saan Verhuizingen kreeg de opdracht het bijzonder bedrijfsmuseum te verhuizen na een strenge selectieprocedure. Met name de ervaring die Saan heeft met het verhuizen van kwetsbare erfgoed collecties en de bijhorende prijsstelling was bepalend voor deze keuze. Nu de verhuizing is afgerond, kijkt Johan de Zoete, collectiebeheerder, terug op een bijzonder vakkundig en prettig uitgevoerde verhuizing. “Door de inzet van het Saan verhuisteam met ervaren en speciaal opgeleide verhuismedewerkers en art-handlers is de verhuizing met grote zorg en zonder schades of vermissingen uitgevoerd. De samenwerking en betrokkenheid van het verhuisteam en de Saan projectleiders met onze projectleidsters en de collectiebeheerder heeft mede tot dit prima resultaat geleid.”

    Ga naar projectenoverzicht