Elektrische hijswerkzaamheden bij AFAS Circustheater

In 2019 is het AFAS Ciricustheater in Scheveningen gestart met een complexe en omvangrijke verbouwing. Deze verbouwing liep door tot ver in 2020. Zo is o.a. de oude toneeltoren flink verhoogd om in de toekomst de grootste moderne producties te kunnen ontvangen. Koninklijke Saan heeft in opdracht van Javi Houtbouw de elektrische hijswerkzaamheden uitgevoerd. Door elektrisch te draaien kon men vroeg starten met de bouwwerkzaamheden maar was er geen geluidsoverlast voor de omwonenden.

Renovatie noodzakelijk

Verscholen voor het publiek, op 10 meter hoog in de nok van de toneeltoren, hangt ongeveer 50% van alle techniek en decors die voor een productie nodig zijn. De bestaande toren is in de jaren 60 gebouwd en was dringend aan renovatie toe. Het dak van de toren is nu ongeveer 7 meter hoger geworden en hiermee weer prima geschikt voor de huidige grote voorstellingen.

 • Gestart met brandscherm

  Eind 2019 is Saan Kraanverhuur gestart met werkzaamheden en het bouwproject begon direct met een complexe hijsklus. Als eerste werd namelijk het brandscherm tussen het podium en de zaal geplaatst. Het vergde behoorlijk wat innovatieve hijskunst om de 5 panelen van ruim 13 meter lang en met een gewicht van 1800 kg op het podium te zetten. Via het loadingdock aan de achterzijde van het theater is de giek van de autolaadkraan naar binnen gegaan. Vervolgens moest de arm één verdieping omhoog om uit te schuiven over de decorstukken heen naar het midden van het podium. Dit staaltje vakmanschap, met een totale vlucht van 30 meter, is goed te zien in de onderstaande video!


  Toneeltoren verhoogd

  Om de toneeltoren te verhogen, is er over de bestaande toneeltoren heen gebouwd. Saan kranen hebben de staalconstructie van de nieuwe toneeltoren in delen hierop gehesen en geplaatst. Deze nieuwe staalconstructie heeft twee niveaus en diverse trappenhuizen gekregen. Vervolgens is op de staalconstructie het nieuwe dak geplaatst. Het dak komt ongeveer 7 meter hoger dan het oude dak en is geheel van hout, net als een deel van de buitenwanden. Dit hout bespaart meer dan 260 ton CO2 en is dus zeer milieuvriendelijk.

   

  Electrische hijswerkzaamheden

  Onze kranen hebben ook grotendeels milieuvriendelijk gedraaid. Tijdens dit bouwproject is veel minder op diesel gedraaid maar vooral gekozen voor elektrische hijswerkzaamheden. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de omwonenden. De geluidsoverlast werd hiermee namelijk tot het minimum beperkt. Onze kranen stonden bijna 6 maanden lang vlahttps://www.saan.nl/onze-kranen/k naast de gevel van een appartementencomplex te hijsen, vanaf 7 uur ’s morgens tot laat. Doordat de kranen elektrisch gedraaid hebben, is dit uitstekend en zonder klachten verlopen. Iets waar wij trots op zijn.

   

  Voorspoedig verlopen

  De renovatie van het Circustheater is zeer voorspoedig verlopen. Mede doordat het Theater grotendeels gesloten is geweest voor publiek door de Corona maatregelen, kon er flink doorgewerkt worden. De uitstraling van het theater is nagenoeg hetzelfde gebleven na deze renovatie, wat ook het uitgangspunt was. Nadat het dak helemaal klaar was, is de oude toneeltoren inclusief oude dakconstructie gedemonteerd.

   

  Javi Houtbouw

  Javi Houtbouw is gevestigd in Ridderkerk en werkt met een concept van grote massieve houten delen. De Leno Tec bouwdelen ontstaan uit het kruislings verlijmen van vuren hout lamellen en worden door een vacuüm perssysteem geproduceerd. Kennis van materialen is een belangrijk uitgangspunt. Inmiddels is Javi de specialist in de houtmontagebouw in Nederland.

  Ga naar projectenoverzicht