Plaatsing druk- en vouwmachine Smurfit Kappa Turnhout

Saan was al een vertrouwde bekende voor Smurfit Kappa in Turnhout (België), toen de investering in een nieuwe Göpfert Evolution HBL druk- en vouwmachine werd gedaan: er was al meerdere malen een machinetransport naar tevredenheid door Saan uitgevoerd. Dus toen er een plan van aanpak en begroting gemaakt moest worden om deze machine in de productiehal naar binnen te brengen, werd er contact opgenomen met Saan Industriële Verhuizingen.

Saan kreeg de contactpersonen van alle betrokken leveranciers. Smurfit Kappa wilde er zelf geen zorgen over hebben. Saan zocht daarom contact met de drie betrokken partijen (Bobst, Göpfert en Allianz) voor een eerste inventarisatie. Daarna werd een concept draaiboek opgesteld. Voor Smurfit was met name veiligheid een belangrijk aspect. Het waren natuurlijk uitzonderlijke bewegingen binnen de fabriek en vooraf moesten voor iedereen de veiligheidsregels glashelder zijn. Toen het draaiboek na meerdere meetings verder was aangescherpt, werd een offerte opgesteld. Vier maanden na de goedkeuring van Smurfit Kappa vond de daadwerkelijke machineplaatsing plaats.

  • De totale productielijn is binnengebracht op zo’n 25 vrachtwagens; in het draaiboek werd de gehele logistieke opbouw vastgelegd, gebaseerd op de planning van Smurfit Kappa. Het aansluiten van de onderdelen werd gedaan door monteurs van Göpfert en Bobst. De zes 30 ton wegende machinedelen werden per vrachtwagens de hal binnengebracht. De machine mocht een rooster in de vloer (met daaronder een werkput) niet raken en de zware delen moesten daarom hangend gekoppeld worden. Er waren geen hijsvoorzieningen aanwezig in het gebouw en de hoogte van de hal was te beperkt om een hijskraan te gebruiken. Daarom hadden de industriële verhuizers van Saan 4 sets hijsportalen opgesteld, die deze delen van de vrachtwagens hesen en op de millimeter nauwkeurig naar binnen brachten. Verder werd er bij het naar binnen brengen van de productielijn gebruik gemaakt van een heftruck en een stuurkar.

    De opdracht was tot in de puntjes voorbereid in samenwerking met alle partijen. Toch liep het transport van de machinedelen naar de locatie in Turnhout vertraging op en kwamen de delen daarom niet in de juiste volgorde binnen. Ter plekke werd daarom door Saan geschoven in de planning om toch zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Uiteindelijk werd ondanks deze tegenslag de klus binnen de gestelde tijd geklaard.

    Meer weten over machinetransport door Saan? Lees hier meer over het verplaatsen van machines!

    Ga naar projectenoverzicht