Vervanging en verplaatsing productielijn glasvezelbehang Owens Corning

Owens Corning heeft haar capaciteit van de productie van glasvezelbehang uitgebreid. Hiervoor werd het project ACE (Apeldoorn Capacity Project Phase 2) gestart. Saan kreeg samen met partner Yourtech de opdracht voor de verplaatsing van de  productielijn, waaronder een omroller en een opwikkelaar. Daarnaast werd de oude droger weggehaald en een nieuwe droger geplaatst. Omdat tijdens de werkzaamheden de productie stil lag, was voor Owens Corning een zo kort mogelijke doorlooptijd van groot belang.

De verplaatsing van de  productielijn werd gestart door als eerste de machine die behangrollen omrolt in kleinere rollen te verplaatsen. Saan en Yourtech hebben het hydraulisch systeem losgekoppeld en de kleinere delen weggehesen met de aanwezige bovenloopkraan. Het vrijgekomen hoofdframe is met deze kraan en een 16 tons heftruck van Saan opgetild, op een karrenset gezet en naar zijn nieuwe positie gereden. De kabelgoten en het gat van het afwikkelblok die daarbij gepasseerd moesten worden werden daarvoor vooraf uitgevuld. Nadat het hoofdframe uitgelijnd was zijn de andere delen weer gemonteerd. Ook zijn een aantal nieuwe delen geplaatst. Tijdens de werkzaamheden aan de omroller produceerde Owens Corning met de rest van de lijn verder.

  • De week daarna werd gestart met het verplaatsen van de opwikkelaar. De grote delen werden met de bovenloopkraan en de 16 tons heftruck van Saan verhuisd. Het gevoelige meetsysteem in de opwikkelaar werd eruit gehesen en tijdelijk opgeslagen totdat deze gemonteerd kon worden. De delen die moeilijk bereikbaar waren zijn met de minikraan van Saan gehesen. Een week later zijn de verschillende delen op hun positie gezet. Hierbij zijn een aantal delen passend gemaakt. De oude droger, met een formaat van 7 meter breed, 22 meter lang en 6 meter hoog, werd weggehaald, waarvoor alle delen die er aan zaten verwijderd zijn, zoals bordessen, kleppen en kabelgoten.

    Daarna werden op zes posities aan de onderkant balken geplaatst om de ca. 150 ton wegende droger compleet op te kunnen hijsen met Saan hijsportaal van 320 ton. Daarna werd deze op SPMT wagens neergezet en compleet naar buiten gereden, waar hij verder gedemonteerd kon worden. De 13 nieuwe delen zijn opgehaald in Duitsland. Deze zijn vervolgens in twee dagen geplaatst op de positie van de oude droger en opwikkelaar. Deze werden geplaatst met behulp van een trekker met kraan en de bovenloopkraan. Onder leiding van de Duitse leverancier (VITS) is de droger verder afgebouwd met branders, afzuigventilators, kettinggeleiders, isolatiepanelen, deuren, hekwerken, etc.

    Ga naar projectenoverzicht