Verhuizing Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum is gevestigd in Zaandam en volop in ontwikkeling. Begin 2014 werd gestart met de bouw van een nieuw ziekenhuis, vlak naast het oude gebouw. Het nieuwe gebouw is compact, duurzaam en flexibel gebouw en helemaal klaar voor de toekomst. De zorginstelling gunde Saan de opdracht voor de verhuizing.

Bij de verhuizing van een ziekenhuis komt natuurlijk veel kijken. De zorg voor patiënten moet zoveel mogelijk ongestoord door kunnen gaan. Je kunt daarom het gebouw niet zomaar even sluiten voor een aantal dagen om de verhuizing op je gemak tot een goed einde te brengen. De verhuizing van het Zaans Medisch Centrum werd daarom zeer zorgvuldig voorbereid en gepland. De doorlooptijd van de verhuizing moest zo kort mogelijk zijn. Er werd besloten om de grote verhuizing van kantoren, laboratorium, behandelruimtes en ruim 90 patiënten in één weekend uit te voeren. In de weken voorafgaand daaraan werden zaken die al eerder over konden, reeds verhuisd, zoals bijvoorbeeld archieven en medische apparatuur, waaronder een MRI-scanner.

  • Vrijwel alle verhuismedewerkers van Saan zelf werden voor de verhuizing van het Zaans Medisch Centrum ingezet. Samen met een grote groep inhuurmedewerkers, die geleverd werden door collega verhuisbedrijven en gespecialiseerde uitzendbureaus werd er 48 uur in continudiensten achter elkaar doorgewerkt. De verhuisploegen werden aangestuurd door de door Saan aangestelde projectleiders en Saan-voormannen.

    De verhuizing vond plaats in januari 2017. Een doorgaans koude en natte periode met kans op vorst en sneeuw. Om de patiënten en apparatuur droog en warm te kunnen verhuizen, verzorgde Saan een verwarmde drooglooptunnel van het oude naar het nieuwe gebouw. De verhuizing werd in de vooraf geplande tijd uitgevoerd en de patiënten ondervonden relatief weinig overlast van de overgang naar hun nieuwe onderkomen.

    Ga naar projectenoverzicht