Saan stapt over op HVO-diesel

Goed én groen nieuws: Saan maakt de overstap naar de schonere, hernieuwbare HVO-diesel: Hydrotreated Vegetable Oil. We starten daarmee in stappen: vanaf 1 oktober a.s. tanken we alle voertuigen op onze vestiging Diemen al af met HVO20. Na de verhuizing naar onze nieuwe vestiging in Diemen kunnen we de daarvoor geschikte mobiele hijskranen en vrachtwagens aftanken met HVO100. Ook de voertuigen op onze vestiging Tilburg worden bij onze vaste brandstoffenleverancier standaard voorzien van HVO20. Voor onze vestiging in Utrecht zijn we nog in gesprek met brandstoffenleveranciers in de omgeving. Zo wordt ons transport- en hijswerk steeds schoner!

HVO: hernieuwbare diesel

Onze Saan-vestiging in Diemen heeft een eigen tankeiland waar we dagelijks onze vrachtwagens, mobiele hijskranen en bestelwagens aftanken. Per 1 oktober a.s. wordt de normale diesel op dit tankeiland volledig vervangen door HVO20 diesel. Dat betekent dat 20% van de diesel vanaf dat moment bestaat uit Hydrotreated Vegetable Oil. Deze dieselbrandstof is geproduceerd op basis van plantaardige oliën en restafval, zoals dierlijke vetten. HVO-diesel is geen fossiele brandstof en daarmee dus hernieuwbare diesel. Bovendien is HVO een stuk schoner. Vanaf 1 oktober zullen onze medewerkers in Tilburg bij het tankstation in de nabijheid van deze vestiging ook alleen nog HVO20 tanken.

Ook HVO100 mogelijk

Alle Saan-voertuigen zijn op dit moment geschikt voor het gebruik van HVO20. Maar binnen ons moderne voertuigenpark is al een groot gedeelte van de motoren geschikt voor het gebruik van HVO100. Dat wil dus zeggen dat zij zonder problemen op diesel kunnen rijden en draaien die voor 100% uit HVO-diesel bestaat. Bij de bouw van het tankeiland op de nieuwe Saan-vestiging in Diemen is hier rekening mee gehouden. Vanaf de verhuizing eind januari 2022, kunnen wij de daarvoor geschikte voertuigen dus ook op deze nog schonere brandstof laten rijden. Voor meerdaagse kraanverhuurprojecten kunnen wij op aanvraag al eerder HVO100 leveren. Vraag onze Technisch commercieel adviseurs naar de mogelijkheden.

HVO: wat levert dat nu op?

Mooi, die HVO-brandstof. Maar wat levert dat nou aan milieuwinst op? Behoorlijk veel, kunnen wij wel stellen, want:

  • Vrij van fossiele grondstoffen
  • Zeer hoge CO2-reductie tot maar liefst 89%
  • Aanmerkelijk minder uitstoot van schadelijke emissies
  • Volledig biologisch afbreekbaar
  • Vrijwel geurloos
  • ISCC-EU gecertificeerd als duurzame brandstof
  • Bestaat volledig uit recyclebare grondstoffen
  • Bevat geen FAME biodiesel componenten
  • Bevat vrijwel geen zwaveldeeltjes en schadelijke aromaten

In onderstaande tabel vindt u terug wat er aan schadelijke stoffen minder wordt uitgestoten wanneer er gebruik gemaakt wordt van HVO-diesel:

HVO-diesel producteigenschappen tabel

De overstap op HVO-diesel zorgt er dus voor dat u nog duurzamer kunt bouwen met Saan.

Saan: Gewoon groen geregeld

De overstap naar HVO-diesel is slechts één van de maatregelen die wij nemen om onze uitstoot te verminderen. We investeren ook flink in elektrificatie van ons wagenpark: we beschikken vanaf volgende week over 12 kranen die op bouwstroom kunnen draaien of zelfs volledig elektrisch zijn. Sinds 2017 stappen onze leaserijders die een nieuwe leaseauto krijgen over op volledig elektrische auto’s, inmiddels rijden zij dus vrijwel allemaal emissievrij. Binnenkort rijden ook onze kraanmachinisten volledig elektrisch naar meerdaagse kraanprojecten. En zo volgen er op korte termijn nog meer duurzame stappen waarmee de dingen bij Saan steeds meer gewoon GROEN geregeld zijn!

Saan is gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder en spant zich actief in om haar uitstoot van CO2-uitstoot te verminderen.

Terug naar nieuwsoverzicht