Start aanleg zonnestroomcentrale

Twee jaar geleden verhuisde Saan Diemen naar een gloednieuw en duurzaam pand. Het nieuwe pand is volledig gasloos. Nu zetten we de volgende stap: we gaan zelf zonnestroom opwekken. Deze week startte de aanleg van de eigen zonnestroomcentrale op het dak van onze vestiging waarmee we het grootste deel van de benodigde elektriciteit van onze vestiging zelf kunnen produceren. Weer een mooie mijlpaal in de realisatie van de duurzaamheidsambities van Koninklijke Saan!

2190 zonnepanelen

Maar liefst 2190 zonnepanelen worden op de daken van de opslagloodsen, de technische dienst en de overkappingen voor het materieel gemonteerd. Saan gaf de opdracht voor de aanleg van de zonnestroomcentrale aan Groendus. Groendus helpt bedrijven om hun energiehuishouding te verduurzamen. Door energie te besparen, zelf op te wekken en slim te verbruiken. Niels Wouters, Controller bij Koninklijke Saan vertelt: “Met de hoeveelheid zonnepanelen waarin Saan nu heeft geïnvesteerd, besparen we flink op ons energieverbruik én leveren we groene stroom die door anderen gebruikt kan worden. Zo’n 30% van de opgewekte zonnestroom wordt straks door Saan zelf verbruikt, 70% wordt dus terug geleverd aan het net. De volgende stap is die restcapaciteit nog efficiënter te gebruiken en zelf energie op te gaan slaan. Wij oriënteren ons nu op welke manier wij dat het beste kunnen doen.”

Energie opslag voor efficiënt gebruik

Naast de energie die nodig is voor de klimaatbeheersing, de verlichting en de ICT-systemen in het kantoor, de loodsen en de werkplaats, wordt de energie ook gebruikt om accu’s op te laden. Alle leaseauto’s van Saan zijn elektrisch, zij kunnen dus straks overdag allemaal met eigen opgewekte stroom opgeladen worden. Hetzelfde geldt voor alle elektrische heftrucks en elektrische bedrijfsbussen en een elektrische bakwagen. Daarnaast kan ook de accu-aanhanger van stroom worden voorzien. Deze wordt ingezet om hijskranen en autolaadkranen die elektrisch kunnen draaien van stroom te voorzien op het moment dat zij niet op bouwstroom aangesloten kunnen worden. Als Saan straks zelf stroom gaat opslaan, kan een groot deel van deze voertuigen straks ook ’s nachts opgeladen worden met overdag opgewekte groene zonnestroom.

Start juni 2024

Groendus heeft de aanleg van de zonnestroomcentrale uitbesteed aan Energie+Dak. Energie+Dak is gespecialiseerd in realisatie van grote zonnepanelenprojecten in de zakelijke markt en de agrarische sector. Naar verwachting zijn de werkzaamheden medio volgende maand gereed en kan Saan in juni starten met het opwekken van groene stoom.

Terug naar nieuwsoverzicht