VMBO-2 leerlingen doen ervaring op bij Saan

Voor hun project ‘Diemen op de kaart’ kregen diverse groepjes VMBO-2 leerlingen van Scholengemeenschap Reigersbos de opdracht om bij een bedrijf in Diemen op loopbaan-oriëntatie te gaan. Aan het einde van dit schooljaar kiezen de leerlingen hun profiel en dan is het goed om ook eens buiten de gebaande paden te kijken. De leerlingen moeten hun bezoek op school goed voorbereiden en aan de hand van een interview en foto’s een verslag maken. Deze oriëntatie bij Koninklijke Saan helpt jongeren uit te vinden welke beroepen er allemaal binnen Saan zijn, van administratieve medewerker binnendienst tot kraanmachinist tot operationeel directeur. Zo kunnen de leerlingen kijken of er één van de beroepen bij ze past en wat voor profiel er nodig is om daar te komen. De meeste kinderen zijn verbaasd hoeveel verschillende soorten beroepen en mogelijkheden er binnen Saan zijn.

Normaal organiseert Saan alleen voor leerlingen uit de hoogste groepen van de basisschool Bliksemstages. Daarom is er speciaal voor de VMBO-leerlingen een ander programma gemaakt. Natuurlijk krijgen de leerlingen eerst een presentatie met uitleg over de diversiteit van werkzaamheden bij Saan. Hierin zijn diverse filmpjes te zien van alle activiteiten tijdens uitgevoerde klussen. Voorbeelden hiervan zijn: het transport van de Koningssloep voor het Scheepvaartmuseum, het hijsen van een stalen spant van 65 ton op Schiphol en het transport van een Boeing 737-200 van Duitsland naar een ROC opleiding in Hoofddorp. Zo krijgen de kinderen niet alleen in theorie de beroepen uitgelegd maar zien in de filmpjes ook duidelijk welke werkzaamheden daarbij horen. De leerlingen zijn verbaasd dat ze voor de meeste beroepen nog moet doorleren als ze al van school zijn. “Ik dacht altijd dat je wel eventjes zo verhuizer kan worden en ik wist niet dat je voor kraanmachinist ook nog een hijsbewijs moet halen”.

Na de presentatie is er voldoende tijd om de voorbereide vragen te beantwoorden. Daarna lopen ze een rondje langs alle afdelingen zoals: planning, administratie, binnendienst, personeelszaken en marketing en kunnen ze ook aan deze medewerkers vragen stellen. De leerlingen krijgen een inkijkje van de werkzaamheden bij de materiaaldienst en bouwlogistiek. En krijgen uitleg over het onderhoud van onze voertuigen in de garage bij onze eigen technische dienst. Verder leren ze hoe ze een verhuisdoos in elkaar kunnen vouwen aan de hand van een technische tekening. En dat dit niet eenvoudig is, merken ze al snel.

De leerlingen sluiten af met een foto-sessie in het kranenpark en een bezoek aan ons eigen Saan Museum. Hier nemen ze nog even een duik in de 120-jarige historie van Saan. Ten slotte gaan ze naar huis met een kleine attentie. Na afloop waren de meeste kinderen enthousiast over hun oriëntatie bij Saan. “Ik vond het een erg leuke en leerzame middag en ik wist niet dat er nog zoveel bij kwam kijken”. Het is altijd leuk om jongeren te inspireren en goed om te zien dat deze aanpak ook werkt voor de leerlingen.

Saan wil leerlingen graag op weg helpen met een goede start op de arbeidsmarkt door deze beroepsoriëntatie op de werkvloer aan te bieden, want elk kind verdient een eerlijke kans. De ervaring is dat vreemde ogen dwingen en dat de expertise van professionals jongeren inspireert. Wij hopen dat de leerlingen hierdoor meer inzicht krijgen die nodig is voor hun profielkeuze.

Terug naar nieuwsoverzicht