ARTZUID 2023 vertrouwt op Saan en Saan Foundation

ARTZUID 2023 is open! De achtste editie van de tweejaarlijkse beeldententoonstelling ARTZUID in Amsterdam-Zuid is te zien tot en met zondag 24 september 2023. Koninklijke Saan verzorgde ook deze keer weer het transport en de plaatsingen van de sculpturen op de route. En dit jaar is ook de Saan Foundation betrokken bij ARTZUID als sponsors voor activiteiten speciaal gericht op kinderen.

Curator Jasper Krabbé

De 2 km lange route van de Amsterdam Sculptuur Biënnale loopt over de Apollolaan en de Minervalaan. Onder de titel ‘Transfer’ staan op Berlages lanen in Amsterdam Zuid vijftig beelden van kunstenaars uit de stromingen (Neo)-Popart, Arte Povera en Nouveau Realisme. Curator van ARTZUID 2023 is kunstenaar Jasper Krabbé. Hij begon zelf in de jaren ’80 op straat als graffitischrijver JAZ. Met de dit jaar kleurrijke tentoonstelling wil hij vooral ook jongeren aanspreken. Bij de selectie van de beelden koos hij daarom voor kunst die dicht bij hun belevingswereld ligt. Hij hoopt op ARTZUID 2023 door middel van invloeden van street art, neo-popart en van graffiti de jongeren te kunnen bereiken en ze een plek kunnen bieden, onder meer het creëren van hangplekken en een graffitimuur.

50 kunstwerken

Tien kunstenaars kregen een opdracht om nieuw werk te maken, onder wie de bekende Amsterdamse streetartist Frankey, de overige beelden zijn in bruikleen genomen. De ambitie van curator Jasper Krabbé om de jeugd te bereiken brengt hij ook zelf als kunstenaar tot uiting met een speciaal voor ARTZUID 2023 gemaakt nieuw werk. Daarnaast is een aantal Nederlandse kunstenaars
uitgenodigd om nieuw werk te laten zien dat een reflectie is van de populaire jongerencultuur. Het transport en de plaatsing van de sculpturen legde ARTZUID in vertrouwde handen bij Saan. Vanaf hun tentoonstellingsplek of rechtstreeks vanuit het atelier van de kunstenaar werden de sculpturen opgehaald en in opslag genomen tot de dag van plaatsing. Drie weken lang kwam het team voor de plaatsing in actie om alle 50 beelden op hun nieuwe sokkels te krijgen. Van fijne, fragiele sculpturen tot grote kunstwerken opgebouwd uit meerdere elementen: ieder sculptuur vereist een andere aanpak. Ook moet er rekening gehouden worden met zichtlijnen, lichtval en de looproutes. Een mooie opdracht die we elke twee jaar weer met veel plezier uitvoeren!

Dat ARTZUID 2023 dit jaar vooral ook jongeren wil aanspreken klonk de Saan Foundation als muziek in de oren. De goede doelenstichting van de familie Saan richt zich met name op het steunen van projecten die gericht zijn op kinderen. Naast kunst gericht op jongeren heeft ARTZUID 2023 weer een scholenprogramma, is er een Art camp in de zomer en kun je ook je kinderfeestje bij ARTZUID vieren. Daarom werd er al snel volmondig ‘ja’ gezegd door de familie toen de Saan Foundation werd benaderd werd voor sponsoring!

Terug naar nieuwsoverzicht