Dodehoeklessen 2022 Diemen en omstreken gestart

Basisschool De Nieuwe Kring in Diemen had de primeur voor 2022: vandaag startte daar een serie van maar liefst 17 dodehoeklessen in Diemen en omstreken. In samenwerking met de Politie Diemen, Veilig Verkeer Nederland en Verkeersplein Amsterdam vergroten we met deze lessen de veiligheid van kinderen in het verkeer.

Ernstige ongelukken vaak veroorzaakt door dode hoek

Ieder jaar gebeuren er nog veel ongelukken met vrachtwagens doordat mensen in de dode hoek van een vrachtwagen terechtkomen. Vaak met zeer ernstige gevolgen. Verschrikkelijk voor degene die het ongeluk krijgt, maar ook voor de vrachtwagenchauffeur een traumatische ervaring. De meeste voetgangers, fietsers en automobilisten zijn zich er niet van bewust dat een vrachtwagenchauffeur hen op bepaalde punten rondom de vrachtwagen helemaal niet kan zien. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid én het werk voor onze medewerkers veiliger te maken, vindt Saan het belangrijk om de andere verkeersdeelnemers bewust te maken van de dode hoek. Daarom werken we al jaren mee aan dodehoeklessen voor leerlingen van groepen 7 en 8 op verschillende basisscholen in onze omgeving.

Praktijklessen meest effectief

Veilig Verkeer Nederland en Verkeersplein Amsterdam verzorgen jaarlijks vele dodehoeklessen. Zij richten zich voornamelijk op kinderen van groep 7 en 8. Deze kinderen worden steeds zelfstandiger en gaan steeds vaker op de fiets naar school, sportverenigingen en vriendjes en vriendinnetjes zonder een begeleidende volwassene. Bovendien staan ze op die leeftijd vlak voor de overgang naar de middelbare school, waardoor ze vaak verder van huis naar school gaan en langere afstanden op de fiets afleggen. Wil Stuart, Projectcoördinator bij Saan, verzorgt dit jaar vanuit samen met een collega het praktijkgedeelte van de dodehoeklessen. Hij merkte ook vandaag bij De Nieuwe Kring dat dit praktijkgedeelte écht iets toevoegt aan de lessen. “De kinderen krijgen in de klas uitleg over de dode hoek. Een belangrijk onderdeel van de les is het bekijken van een film, waarin duidelijk gemaakt wordt wat die dodehoek is en wat de chauffeur wel en niet kan zien. Maar je ziet bij de kinderen dat dit pas echt doordringt als ze zelf achter het stuur plaatsnemen. Ze zien dan pas echt dat hun klasgenoten volledig uit hun gezichtsveld verdwijnen als ze bijvoorbeeld vlak voor de neus van de vrachtwagen staan. Of schuin achter de vrachtwagen. De theorie gecombineerd met de praktijklessen met een echte vrachtwagen zijn daardoor het meest effectief!”.

Uitbreiding dodehoeklessen door Saan Foundation

Al meer dan tien jaar verzorgt Koninklijke Saan het praktijkgedeelte van de dodehoeklessen van Veilig Verkeer Nederland op scholen in Diemen, Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. De coördinatie wordt ieder jaar weer verzorgd door Lenie Tichelaar, een enthousiaste vrijwilligster van de Politie Diemen. Zij legt contact met alle scholen en plant de lessen in.

Dit jaar wordt het aantal lessen dat Saan verzorgt flink uitgebreid door samenwerking met Verkeersplein Amsterdam. Zij verzorgen dodehoeklessen in Amsterdam en Diemen. Om de extra inzet van de vrachtwagens en medewerkers van Saan financieel mogelijk te maken, worden de extra lessen gesponsord door de Saan Foundation. De Saan Foundation sponsort vele goede doelen, met name gericht op kinderen. Het vergroten van de veiligheid van kinderen in het verkeer is iets dat de leden van de stichting natuurlijk erg aanspreekt. Volgende week worden de eerste lessen in Weesp gegeven die gesponsord worden door de Saan Foundation.

Terug naar nieuwsoverzicht