Complexe hijswerkzaamheden overkluizing A12

Koninklijke Saan heeft Aannemingsbedrijf Gebr. Schouls uit Leiden geassisteerd bij de complexe hijswerkzaamheden tijdens de overkluizing van de A12 ter hoogte van het Malieveld. De Gemeente Den Haag heeft de A12-Utrechtsebaan aangewezen als één van de negen stadentrees. Er is een groene verbinding gerealiseerd door middel van een kunstwerk over de Utrechtsebaan tussen het Haagse Bos en het Malieveld. Op deze overkluizing zijn een fiets- en voetpad aangebracht waar, na oplevering, veel groen is aangeplant. De brede expertise van Gebr. Schouls is tijdens de constructie ingezet om een slanke vormgeving, in verband met de doorrijhoogte op de A12-Utrechtsebaan, en de aansluitingen op het omliggende maaiveld naast de tunnel samen te brengen.

Goede voorbereiding is het halve werk

In opdracht van Gebr. Schouls heeft Koninklijke Saan de regie gevoerd over de diverse complexe hijswerkzaamheden tijdens de overkluizing. Hierdoor had Gebr. Schouls één betrouwbaar aanspreekpunt, zowel tijdens de voorbereiding als de uitvoering, en kon er snel geanticipeerd worden. Voor dit soort omvangrijke projecten is een goede voorbereiding van cruciaal belang. Daarom zijn Gebr. Schouls en Saan, al in september 2019, gestart om samen de moeilijk- en mogelijkheden in kaart te brengen. Hierna zijn er diverse opties uitgewerkt. Uiteindelijk is er een gedetailleerd plan van aanpak gemaakt om o.a. de zware betonnen dekliggers en middenpijler zo optimaal mogelijk te hijsen.

 • Verkeersafsluitingen

  Saan en Gebr. Schouls hebben geconcludeerd dat de complexe hijswerkzaamheden beter vanuit de ’tunnelbuizen’ van de Utrechtse baan/A12 uitgevoerd konden worden dan de zware kranen boven op de Boslaan te zetten. Om de veiligheid van zowel de weggebruikers als de uitvoerenden medewerkers te waarborgen, is de Utrechtsebaan daarom regelmatig afgesloten geweest. De verkeersafsluitingen, verzorgd door Gebr. Schouls, hebben grotendeels tijdens de weekenden plaats gevonden. Er is juist voor de weekenden gekozen om de verkeersstromen zo min mogelijk te hinderen.

   

  Samenwerking

  Gebr. Schouls is met de werkzaamheden in januari 2020 gestart en het project is in juni afgerond. Saan heeft de kraanwerkzaamheden in diverse fases gedurende het project uitgevoerd. Wij kijken terug op een geslaagde samenwerking met Gebr. Schouls en een mooi hijsproject. De overkluizing bij de Malietoren over de Utrechtsebaan is nu ongeveer 25 meter breder. Het fiets- en voetpad worden omgeven door struiken en bomen, waardoor de overgang als één natuurlijk geheel voelt voor fietsers en wandelaars.

   

  Gebr. Schouls

  Gebr. Schouls is een middelgrote aannemer op het gebied van de beton-, weg- en waterbouw. Met behulp van vakbekwame medewerkers en modern materieel worden er projecten in diverse disciplines uitgevoerd. De projecten zijn veelal op basis van het klassieke RAW-bestek of op basis van Design & Construct met of zonder de Systems Engineering systematiek. Hierdoor biedt Gebr. Schouls de mogelijkheid om een project uit te voeren van ontwerpfase tot en met de in gebruik name van het object.

   

  Ga naar projectenoverzicht